Een woord vooraf….

 

 

2020

Vijfenzeventig jaar geleden werd Nederland bevrijd. Sommige delen van Nederland al iets eerder. Brummen werd op 15 april 1945 bevrijd door het Canadese leger. Eerbeek werd door Engelsen bevrijd op 16 april 1945.

Sommige plaatsen in de gemeente herinneren ons aan die vreselijke tijd. Na vijf zware jaren van bezetting en onderdrukking, volgde uiteindelijk de bevrijding.  

Het lijkt al zo lang geleden en soms staan we er niet eens meer bij stil. Jawel, natuurlijk wel op 4 en 5 mei van elk jaar. Nationaal en lokaal zijn er mensen in comités actief om de herinneringen niet te laten vervagen.

Bij herdenkingen denken we aan de slachtoffers van oorlog, denken we aan het moment van bevrijding. Maar het belangrijkst lijkt het mij om na te denken hoe we oorlog, ruzie, haat, belediging enzovoort kunnen voorkomen. Als we blijven nadenken hoeven we misschien minder te herdenken!

Nadenken en elke dag handelen volgens het belangrijkste artikel uit onze Nederlandse wetten, artikel 1 van de Grondwet.

 “Iedereen die in Nederland is, wordt gelijk behandeld. Je mag niet discrimineren wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook”.

 In de wereld heerst nog steeds oorlog. De beelden die we op tv of internet kunnen zien, zijn beelden die zich ook in Nederland hebben voorgedaan. Kinderen en volwassenen worden gedood, lijden door de oorlog honger, hebben geen huis meer, moeten vluchten. Dat zijn de beelden van vandaag in de wereld.

 Oorlog.

Dood, honger en verdriet is dus niet alleen iets van vijfenzeventig jaar geleden! In Nederland leven we gelukkig zonder oorlog. Wij leven graag in vrijheid en gunnen andere mensen dat ook. Maar vrede en vrijheid maak je niet alleen voor jezelf. De ander heeft ook recht op vrede en vrijheid. Dat betekent dat je rekening met elkaar dient te houden en elkaar niet moet kwetsen.

 

 Elkaar niet kwetsen door gedrag, door daden, door woorden, door tekeningen of teksten. Kwetsen kan immers tot ruzie en oorlog leiden. Dat is nog niet zo heel lang geleden. Gelukkig leven we nu 75 jaar in vrijheid en vrede.

Dat moeten we samen zo houden!

 

Alex van Hedel

Burgemeester